Stará trať



Ahoj kamarádi,
posílám vám pár fotek z loňského čundru po historické, železniční trati v jižní Kalifornii. Je to srdeční záležitost pro všechny železniční tuláky, kteří mají rádi dunění pražců, koleje, tunely a dálky, i když na vlak se tady naskočit nedá už od roku 1983. Vyrazili jsme s kamarádem Pepou začátkem dubna loňského roku, v době největší paniky a strachu z pandemie. Tato trať byla stavěna před sto lety a shodou okolností v té době řádila pandemie španělské chřipky, na kterou spousta dělníků při stavbě trati zemřela. Nás naštěstí na trati nedostihla pandemie, ale den před naším domluveným vandrem bylo zemětřesení v nedalekém státním parku Anza Borrego, kde naše putovaní končilo. Na trati bylo po zemětřesení spousta balvanů na kolejích i zavalený tunel, který jsme museli obejít.

Po dvou dnech s hobousáckým noclehem vedle kolejí jsme postupně sestoupali z hor do rozlehlé a rozkvetlé pouště, kde jsme měli sraz s Pepovou ženou Lenkou u staré vodní nádrže, ze které se plnila voda do tendru parních lokomotiv. Kamarádka Lenka naštěstí přijela, i když měla nervy na dranc. Všechny prašné cesty do pouště byly kvůli koroně uzavřeny, tak si musela chvíli razit vlastní cestu pouští, aby se za námi nějak dostala. Za to jí patří dík. Se spoustou kamarádů jsem tuhle moji oblíbenou trať již mnohokrát šel až ke Goat Canyon Trestle, což je největší dřevěný pilířový/hrázděný železniční most na světě. Tentokrát jsme trať prošli z hor až do pouště. Připojuju odkaz na podrobnější informace o téhle zajímavé a nádherné trati.
Zdraví a hezké vandry přeje Petr

P.S. Na trať jsme se vydali začátkem dubna 2020. Cestou jsem často vzpomínal na kamaráda Bublinu, který 27.3.2020 odešel na věčný vandr a jeho celý život byl spjatý s kolejemi. V Čechách začínal jezdit na parních lokomotivách a po odchodu do Kanady pracoval jako mašinfíra pro Canadian Railways. Jeho velkým snem bylo projet Transsibiřskou magistrálu. Teď už poslouchá drncání pražců společně s Wabim a dalšími hobous na nebeských kolejích.

P.S. Od Marty: Já jsem tuhle úžasnou trať s bráchou prošla před třemi lety jen k mostu a zpět. Ale bylo to nejkrásnějších třicet kilometrů, které jsem v USA kdy našlapala. A navíc po pražcích! Tehdy jsme neměli obětavce, který by pro nás do pouště přijel, takže jsme auto nechali na místě, kde jsme začínali a končili a to je nudistický kemp, což celý výlet ještě okořenilo.
A trochu z jiného soudku: Na českém webu uloz.to je ke stažení klasický hobousácký film s českým dabingem Vládce severní dráhy z roku 1973. Dopučuju všema dvaceti.


https://en.wikipedia.org/wiki/Goat_Canyon_Trestle
https://allaroundnevada.com/impossible-railroad/

Fotogalerie ... zobrazit detail